Dru Yoga

Dru yoga of hartyoga is een zachte en helende yogavorm die zich richt op het versterken van je hartkracht. De yoga werkt rustig en verdiepend. Door op een vloeiende en aandachtige manier te bewegen gaat je energie stromen en vloeien stress en spanning weg. De yoga laat de energie weer stromen en draagt bij aan lichamelijke en geestelijke gezondheid. De body, heart en mindtechnieken brengen je bij de heelheid en de stilte in jezelf en in je hart.

Gezondheid en flexibiliteit
Doordat de energie langs de ruggengraat weer gaat stromen wordt je soepeler en vitaler en je versterkt je spieren. Stress, spanning en stijfheid juit spieren en gewrichten komen vrij en laat je los. Je krijgt meer lichaamsbewustzijn en voelt wat er in je lichaam gebeurt en wat het nodig heeft.

Emotioneel evenwicht
Je komt bij het besef dat wat je zoekt in jezelf, in je eigen hart aanwezig is. Door het verruimen van de je hartsenergie, ervaar je kwaliteiten van zachtheid, compassie en vriendelijkheid voor jezelf. Lastige en pijnlijke emoties kun je sneller loslaten en je komt emotioneel in balans.

Rust en stilte in je hoofd
Door de balans tussen beweging en rust ontstaat stilte in je bewegingen en in jezelf. Je brengt lichaam en geest in balans. Dat geeft rust in je hoofd en rust in de drukte van het dagelijkse bestaan.

Door de yogaoefeningen met aandacht uit te voeren kom je in het hier en nu. Je leert jezelf waar te nemen: je lijf, je gevoelens en gedachten en oordelen. Je leert je grenzen accepteren en onderzoeken. Dit alles doe je met compassie en mildheid voor jezelf.

In elke les focussen we op een thema. Dat kan een fysieke ingang hebben zoals gezondheid, ontspanning of vitaliteit. Of een hartkwaliteit: zoals compassie, zelfvertrouwen, dankbaarheid of moed. Ook maak ik graag gebruik van de elementen aarde, water, vuur en lucht. Of we besteden aandacht aan de verschillende chakra’s: basischakra, sacraalchakra, zonnevlecht, hart, keel, voorhoofd en kruinchakra.

Aankomen en opwarmen
Elke les start met een korte meditatie om rust te brengen en in contact te komen met jezelf en je lichaam. Daarna volgt een staande activatie met buigingen, strekkingen en draaiingen om je lijf en je wervelkolom los te maken en op te warmen. Verschillende spiergroepen worden gerekt en gestrekt als voorbereiding op de houdingen.

Bewegingsreeksen en houdingen
Daarna volgen energiereeksen met zachte en vloeiende bewegingen die helpen om energieblokkades op te lossen,. De ene keer is het een dynamische en vitaliserende reeks en de andere keer een rustige of ingekeerde serie. Ook kunnen verschillende houdingen terugkomen in de les. Deze zijn staand, zitten, knielend of liggend. Het kunnen omgekeerde, versterkende of evenwichtshoudingen zijn. Iedere houding heeft een eigen uitwerking op lichaam en geest.

Adem, mudra, en geleide meditatie
In de lessen leer je om je bewust te worden van je ademhaling, waardoor je dieper kunt ontspannen in de houdingen. Soms doen we een speciale ademtechniek rondom een thema. Verder kan er aandacht zijn voor mudra’s: (hand) houdingen die helpen de energie te richten op het thema van de les. Daarnaast wordt gebruikt gemaakt van affirmaties en visualisatie.

Diepe (liggende) ontspanning
De les eindigt met een geleide ontspanning. Daarin krijgt de vrijgemaakte energie een plek in je lichaam en heel je je lichaam in rust en stilte. Je komt helemaal tot rust.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail

Vind mij op

linkedinlinkedin