De taal van gevoelens en behoeften

Verbindend communiceren geeft inzicht in de processen en onderdelen van het model van verbindende communicatie (gebaseerd op het gedachtegoed van Marshall Rosenberg). Het geeft een verdieping in zelfcompassie en empathie. Vanuit zelfcompassie en verbinding met jezelf, je eigen gevoelens en behoeften, kun je de verbinding met de ander maken.

De verschillende processen die we aangaan in de coaching zijn:

Zelfcompassie
Verbindend communiceren start met zelfliefde, zelfcompassie en verbinding met jezelf. Je krijgt helderheid over je eigen gedachten, gevoelens en behoeften. Je leert hier verantwoordelijkheid in te nemen, door goed bij jezelf te blijven. Dat doe je door goed te gronden en je bewust te worden en te zijn wat van jou is en wat van de ander.

Zelfexpressie
Een belangrijk proces is daarna ook uiting geven aan je eigen wensen en grenzen en een verzoek kunnen doen aan de ander. Je leert op een heldere en effectieve manier communiceren over je eigen grenzen en wensen. Het uiten van jouw gevoelens en behoeften op een manier die bij je past en die toch verbindend is.

Empathie
Vanuit die verbinding met jezelf, kun je je ook gaan verbinden met gevoelens en behoeften van de ander. Daarbij besteden we aandacht aan wat is empathie wel en wat is het niet. Hoe kun je dit non-verbaal toepassen, door oordeelloos waarnemen en aanwezig zijn. En hoe je empathie verbaal toe kunt passen, door het checken van gevoelens en behoeften bij de ander.

We gaan dieper in op alle onderdelen van het model van verbindende communicatie en daarin ga je op onderzoek uit in jezelf en in je eigen leven. Hoe pas je gevoelens en behoeften toe in je eigen leven en op je werk. Hoe ga je om met conflicten? Hoe kun je helemaal jezelf zijn in het contact met de ander. En je leert om het te doen op een manier en met woorden die bij jou passen. De verschillende onderdelen zijn:

  • Waarnemen en interpreteren (oordelen)
  • Gevoelens en gedachten (quasi gevoelens)
  • Behoeften en strategie├źn (manieren om die behoefte te vervullen)
  • Verzoeken en eisen

Meld je aan voor de nieuwsbrief

FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail

Vind mij op

linkedinlinkedin